dissabte, 31 d’octubre del 2009

L'entorn sonor

Definició de contaminació acústica

La contaminació acústica es considerada per la majoria dels ciutadans d'una gran ciutat com un factor medioambiental perjudicial en les nostres qualitats de vida. Però, l'origen d'aquesta contaminació ambiental és conseqüència directa dels sorolls que pertanyen al desenvolupament de les nostres activitats diàries i per tant,moltes vegades no som conscients dels efectes que aquesta contaminació pot causar als habitants d'una ciutat com pot ser la perduda d'audició amb el llarg del temps o trastorns pscicológics que afecten en l'estat d'ànim d'una persona.



L'activitat que ens ha demanat per realitzar en el seminari té com a finalitat fer-nos reflexionar sobre aquest tema tan important com és la contaminació acústica.
Aquesta activitat consisteix en fer un anàlisi de tots els sons que ens envolten en diferents situacions:

-La primera situació es fer una llista dels sons més comuns que jo puc escoltar dintre i fora de la meva casa. Aquests sons són els següents:

Dintre de casa : rentadora, cisterna del W.C, l'aigua de l'aixeta, la caldera, el tancar de les portes, les trepitjades del caminar i de pujar les escales,la barana de les escales quan t'agafes a ella, les trepitjades de pujar les escales del veí,el ventilador de l'ordinador, encendre el mòbil a la corrent elèctrica, l'extractor de la cuina, el rentavaixelles, el meu televisor i a vegades del veí del costat, les tecles de l'ordinador, les cadires al aixecar-te d'elles, els plats i els coberts al parar taula, les persianes al pujar o baixar, el cruixir dels mobles per la nit.

Fora de casa : les fulles dels arbres, el timbre de l'escola, els nens al pati, els cotxes i les motos, el camió de les escombraries, la sirena dels vehicles prioritaris com l'ambulància o la policia, el clàxon d'algun cotxe, l'obrir de portes de l'autobús, les petjades de les dones amb sabates de tacó, les rodes de la bicicleta al passar per sobre de la vorera, un tros de vorera trencada que al passar el cotxes molt aprop d'aquesta fa soroll.

-La segona situació es fer una llista dels sons que escoltem durant l'itinerari de casa a la facultat i classificar-los en quins són més molestos, quins més agradables, quants sons podem identificar a la vegada, quins són els més repetitius durant el trajecte. També podem anotar si hem descobert algun so de nou que no l'havíem sentit abans o si hi ha algun so que no pertanyi al trajecte.

Durant el trajecte els sons que he escoltat han sigut : la porta del pàrquing, l'encendre del motor del cotxe, el tic-tac dels intermitents, les rodes circulant sobre l'asfalt, el clàxon d'algun cotxe, el so del accelerar d'alguna moto, el vent al obrir la finestra del cotxe, el canvi de so quan entres en un túnel, el xoc d'alguna pedreta amb el vidre del cotxe, el so de les rodes al passar per sobre d'un carril de tramvia, obres, grups de noies parlant, un nen plorant, les rodes del carret de la compra, les petjades de sabates de tacó, les fulles dels arbres,

Sons molestos : el clàxon, el so del accelerar d'alguna moto, el so de les rodes al passar per sobre d'un carril de tramvia, les obres, un nen plorant, el vent al obrir la finestra del cotxe.

Sons més agradables: les rodes circulant sobre l'asfalt, el canvi de so quan entres en un túnel, les fulles dels arbres.

Sons que podem identificar a la vegada : el so de les rodes a l'asfalt, grup de noies parlant, un nen plorant, el clàxon d'un cotxe.


El silenci seria l'únic element que no pertany a l'entorn ja que durant el trajecte passo per llocs molt transitats on no hi ha tranquil.litat.
Per finalitzar afegiré, que aquesta activitat és molt interessant ja que arribes a prendre consciència de la quantitat de sorolls que fem sense adornar-nos i és quan estàs en un silenci absolut, l’únic moment del dia que et dones conte de la quantitat de contaminació acústica que ens envolta durant els nostres exercicis rutinaris. Per tant, no som conscients de tots els sorolls que escoltem diàriament perquè ja estem acostumats d’ells.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada