23 d'Octubre 2009
La classe del seminari del divendres va ser molt interessant i divertida perquè dues companyes ens van llegir uns contes per nens entre 2 i 3 anys i per tant, nosaltres ens vam tindre que comportar com ho fan els infants d’aquestes edats.
El nom del primer conte va ser El lleó gandul i ens el va explicar Berta. Em va agradar molt la forma que va tindre d’explicar-lo perquè no va llegir el llibre sinó que ens va fer una mena d’interpretació i explicació sobre els animals que anaven apareixent en el conte i a través de preguntes, cançons i sons va ser una altre manera d’aprendre mentre es mira un conte. L’únic que vaig trobar a faltar va ser la narració d’una història on podria haver enllaçat tots els animals del llibre amb el fil d’una breu narració, però tot i així és una altre manera d’interpretar un llibre amb la finalitat d’aprendre nous animals.
La segona companya en llegir el conte va ser Sara i ens va llegir dos : els colors i la samarreta d’en Max. Sara va utilitzar una altre tècnica alhora d’explicar el conte. Ella va seguir un fil de narració però a vegades es perdria perquè no paràvem de fer-li preguntes i per tant era una mica difícil poder continuar amb la historia.
El primer llibre va ser els colors, però el vaig trobar una mica difícil d’interpretar amb nens petits perquè cada cop apareixien més colors i crec que podria haver realitzat una activitat prèvia o durant la narració del conte fent un exercici de barrejar colors per poder comprendre millor el conte.
El segon conte que ens va explicar va ser la samarreta d’en Max i també el vaig trobar una mica complicat per als nens petits perquè el protagonista del conte, que era un conillet, canviava d’escena constantment i apareixien nous personatges.
Per tant, com encara no tenim moltes nocions d’explicar un conte, Loles ens va donar unes pautes per tal d’explicar un conte correctament:
-Sempre és millor explicar un conte que llegir-lo, els nens sempre estaran més atents.
-No hem de tenir límits alhora d’explicar un conte i per tan ens podem aixecar, apropar-nos als nens i molt important utilitzar les mans per expressar-nos.
-Els nens petits necessiten histories molt simples per poder assimilar els personatges. Si ens trobem en la situació de tenir que explicar un conte més complicat,no hi haurà cap problema per simplificar simplificar-lo.
-Podem inventar-nos la historia del conte quan ens trobem en la situació de no recordar com continua el llibre per tal de no trencar la màgia del moment.
-Ens tenim que plantejar abans d’explicar un conte com ho volem fer i per tan hi ha dues maneres:
Explicar el conte sense interrupcions perquè no es trenqui el fil de la narració i un cop hem finalitzat, fer un diàleg amb els nens sobre la historia explicada.
Interactuar amb els nens fent activitats prèvies o posteriors o fent preguntes , ja que aquesta és una altre manera d’ensenyar.
- Augmentar la velocitat de la narració a mesura que avancem amb el conte, ja que cada pàgina és una nova curiositat per als nens.
-La veu del narrador ha de ser tranquil.la i pausada. Mai s’ha de cridar però es pot jugar amb cops d’efecte per fer la narració més divertida.
-Per tenir èxit hem d’utilitzar l’espontaneïtat , simpatia i comprensió.
Una altra activitat que varem comentar va ser l’entorn sonor . Judit i Berta van tindre que exposar els sons i sorolls que escolten en les seves cases i de camí de casa a la universitat.
Aquesta activitat és molt interessant ja que arribes a prendre consciència de la quantitat de sorolls que fem sense adornar-nos i és quan estàs en un silenci absolut, l’únic moment del dia que et dones conte de la quantitat de contaminació acústica que ens envolta durant els nostres exercicis rutinaris. Per tant, no som conscients de tots els sorolls que escoltem diàriament perquè ja estem acostumats d’ells.
La frase que he extret del seminari és la següent : “S’ha de prendre consciencia dels sorolls que fem perquè els demès fan els mateixos sorolls que segurament fem nosaltres.”
Campanya publicitària de l'ajuntament de Madrid
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada